Om Rasbo IK
RASBO IK
Rasbo IK bildades den 28 april 1928 vid Frötuna gård av ett gäng grabbar som ville ha sitt idrottande lite mer organiserat. De som startade RIK var: Evert Axelsson, Emil Eriksson, Ivar Eriksson, Nils Eriksson, Gustaf Gustafson, Elner Mars, Lennart Nordenhag och Folke Widén. Vår första ordförande blev Emil Eriksson. Det är ingen slump att Rasbo idrottsplats med klubbhuset ligger där det ligger. Redan från början hade klubben stort stöd från dåvarande greven på Frötuna, Carl Bernadotte. Han upplät marken att anlägga fotbollsplanen på. Det goda samarbetet fortsatte sedan med greve Oscar Bernadotte som också är hedersordförande i klubben till dennes bortgång.
KLUBBHUS
Den första klubblokalen, som invigdes i början på 30-talet, utgjordes av en backstuga vid vägen. Det nuvarande klubbhuset byggdes 1955 och har sedan byggts ut (1980) med bl.a nytt domarrum. Det senaste tillskottet skedde 1995 då nya omklädningsrum anordnades i en fristående byggnad. En utbyggnad av en utomhusanläggning för fysisk aktivitet har påbörjats runt anläggningen.
År 20223 installerades en solcellsanläggning på klubbhuset samt intilliggande byggnader. Under 2023 skede även energibesparande åtgärder som byte av alla belysning inomhus till LED samt att vindarna på klubbhuset samt omklädnings barackerna försågs med 300 mm lös ull.
VERKSAMHET
Under de 70 år som gått sedan starten har idrottsgrenar kommit och gått.
Friidrott, cykel, bandy, bordtennis, ishockey och gång har bedrivits i olika omgångar i klubben. De aktiviteter som finns idag i klubben är fotboll, innebandy, orientering, skidor och badminton.
Fotboll är den enda idrott som varit med hela tiden sedan 1928 och utgör den största verksamhetsgrenen för oss idag. Den första seriesegern togs redan 1935. Under 60- och 70-talen låg vi i division 4, tretton säsonger i rad. Under 70-talet utvecklades och expanderade klubben kraftigt. Idag (2023) har vi ett herrlag som spelar i division 5.
I innebandyn spelar herrlaget i division 1 och damlaget i division 3. Vi har många ungdomslag som bara blir fler och fler. Intresset är stort för innebandy just nu.
Skidor har funnits med nästan alla år. Det var bara några år på 60-talet som verksamheten låg nere. När elljusspåret tillkom vid Gåvsta 1971 fick ungdomsskidåkningen ett stort uppsving. Vasaloppsåkande är en betydande del av skidverksamheten. Redan 1951 hade vi vår första deltagare och intresset för Vasaloppet är fortfarande stort.
Orienteringen var stor i klubben under 30-40 talen. Den största framgången kom 1944 då Lars Kampf vann seniorklassen i DM. Verksamheten låg nere från 1954 till 1980 då en nystart gjordes. Flera framgångar har noterats bl a av systrarna Åsa och Ylva Gahne som har tagit flera DM-tecken. Även i femdagars orienteringen har klubben varit flitigt representerad med flera deltagare varje år. Till kuriosa hör att historiens första 10-mila hade de första kontrollerna i Rasbo.
Antalet medlemmar var under 30- och 40-talen ungefär 50 stycken och först fyrtio år senare, 1970, passerades hundrastrecket. Vid 50 års jubileet var vi 500 medlemmar och vid 70 års jubileet 1998 var vi 825 medlemmar. Idag, 2023, är vi ca 700 medlemmar.
RASBOSKOJ
Under hösten 2023 anordnades Rasboskoj för första gången. Det är en aktivitet där alla barn och ungdomar är välkomna till Hall2000 på fredagar för lek och aktivitet. Vi bjuder på grillade mackor och frukt. Det har varit en uppskattad aktivitet där vi som regel har mellan 60-100 barn och ungdomar. Syftet med aktiviteten är att få fler att röra på sig samt få upp ögonen för Rasbo IK:s olika verksamheter. Till våren 2024 kommer en satsning att göras på orienteringen tillsammans med Rasboskoj.
2023 till delades Rasbo IK priset Årets ladsbygdsaktör för sitt projekt Rasboskoj. Vid prisutdelningen närvarade kommun politikerna Erik Pelling samt Ulrik Wärnsberg samt initiativtagaran Simon Rundberg och Fredrik Sadjak.
Se även: https://admin.laget.se/RasboIK/NewsManagement/Update/7689568
UNDERHÅLLSDAG
Hösten 2022 införde vi en underhållsdag på Rasbo IP. Underhållsdagen hålls två gånger per år, vår samt höst då betydande underhållsåtgärder utförs. Ett återkommande event på underhållsdagarna är den uppskattade grillningen av hamburgare och fika. Orienteringen tog fram en karta över området där barn och ungdomar får testa sina orienteringskunskaper.
EKONOMI
Med ökad verksamhet kommer ju även ökade kostnader. I klubbens barndom var den stora inkomstkällan, förutom medlems- och entréavgifter, festarrangemang vid klubbens egen dansbana som låg söder om den gamla fotbollsplanen. Den första dansbanan byggdes i slutet av 30-talet och 1943 byggdes en ny. Den största publikframgången kom 1949 då Calle Jularbo uppträdde. 1951 tog dansbaneepoken slut och dansbanan såldes för 250 kronor för att användas som ved. Under den expansiva perioden på 70- och 80-talen var julgransförsäljningen en stor inkomstkälla och under 2000-talet var Bingolotto en stor välsignelse för Rasbo IK, likväl som för hela föreningsrörelsen.
TIDIGARE EVENT - MARSLOPPET
Om man skall utse någon speciell person att personifiera klubben
under de sjuttio åren måste det bli Evert Mars. Han var ju med och bildade klubben 1928 vid Frötuna gård och var aktiv i det mesta men speciellt fotboll, cykel, bandy och skidor. Efter den aktiva karriären blev han ledare i fotboll och skidor. På äldre dagar var han "hustomte" vid klubblokalen och innehade posten som matrialförvaltare till sin död 1994. Vid Everts 90-årsdag instiftade klubben ett terränglopp, Marsloppet, som vi arrangerade varje år i maj månad vid elljusspåret i Gåvsta.
Senast reviderat: 2024-07-25 15:30